De sportscholen zijn gesloten, de voetbalvelden zijn leeg, samen sporten mag enkel nog met 2 personen, buiten is het koud en vroeg donker. Thuis ben je al de hele dag, want we zijn massaal aan het thuiswerken.
Komt daar nog bij dat de kinderen de hele dag thuis zijn en je die tussen je werkzaamheden door reken- en taalles dient de geven waardoor je in de avonduren nog bezig bent met je werk.
Om de lijfspreuk van de Belastingdienst maar even aan te halen:
“Leuker kunnen we het niet maken, maar wel makkelijker”.
En nu valt er te twisten over het gedeelte – makkelijk – bij de Belastingdienst, maar met deze column ga ik je helpen om op een – makkelijke – manier te kunnen blijven sporten in Corona tijd.
Want in een tijd, waar we binnen moeten blijven voor onze eigen gezondheid, we er niet zeker van kunnen zijn dat er een IC bed voor ons klaarstaat indien nodig en de reguliere zorg wordt uitgesteld, kun je er maar beter voor zorgen dat je er zelf alles aan doet om zo gezond mogelijk te blijven. En sporten is daar een belangrijk onderdeel van.
De eerste stap is het maken van een plan.
Dit kun je bijvoorbeeld op een rustig moment in het weekend doen.
Pak je agenda erbij en zoek minimaal drie momenten uit wanneer je gaat sporten.
20 minuten per training is ruim voldoende om te starten.
Begin klein, zodat het haalbaar is en je het vol kan houden.
Verzwaren of langer trainen kan altijd nog.
Dan moet je natuurlijk nog kiezen wat je gaat doen.
De activiteiten waar je uit kan kiezen zijn beperkter dan normaal, máár er blijft nog genoeg leuks over.
Ga je binnen of buiten trainen?
Train je binnen? Kies een vaste plek in huis.
Dit mag niet je woonkamer of kantoor zijn, daar zijn de verleidingen erg groot om voortijdig te stoppen.
Als je voldoende ruimte hebt, richt deze plek dan leuk in. Hang een motiverende quote aan de muur, leg je sportmat alvast klaar en leg je dumbells in het zicht.
Of ben je meer een outdoor sporter?
Zorg dan voor goede kleding die je warm houdt, maar wel ademt en bij voorkeur met reflectoren, want het is al vroeg donker.
Wat voor training ga je doen?
Schrijf vooraf op wat je gaat doen.
Noteer de oefeningen, hoe vaak je het gaat doen en hoe zwaar.
Door vooraf te kiezen wat je gaat doen voorkom je dat je halverwege geen zin meer hebt en dus stopt. En nogmaals; start niet te zwaar. Consequent een korte, lichtere training wint het altijd van één keer zwaar trainen.
Weet je niet goed welke oefeningen je kan doen?
Youtube staat vol met trainingsprogramma’s.
Van yoga tot HIIT trainingen, alles is online te vinden.
Groot nadeel is dat Youtube niet meekijkt of de uitvoering wel juist is.
Zorg er dan ook voor dat je enkel oefeningen doet waarvan je zeker bent dat je ze goed uitvoert. Sporten is super voor je, maar van verkeerd bewegen krijg je juist blessures.
Wil je het je jezelf makkelijk maken?
Veel sportaanbieders bieden online live trainingen aan.
Je kan dan thuis meedoen, je wordt aangemoedigd en er wordt op je gelet zodat je jezelf niet blesseert. Je schrijft je dan vooraf in, waardoor je als het ware een afspraak maakt met de trainer en afspraak is afspraak natuurlijk.
Ook helpt het om met materiaal te trainen. Met elastieken, een kettlebell of verstelbare gewichten kom je al een heel eind. Buiten kun je oefeningen doen op bankjes, op een trap en in veel parken vind je outdoor sport materiaal zoals een optrekstang of monkeybars.
Is alleen sporten niet jouw ding?
Samen met je kinderen of partner kun je leuke sportieve activiteiten doen.
Probeer de koala challenge maar eens met je kinderen of doe een plank challenge met je partner. En wat denk je van old school pionnen voetbal met je gezin en dan een grappige opdracht voor als je een pionnetje omgaat.
Klinkt dit allemaal vrij heftig?
Dan is wandelen ook een goede optie. Drie keer per week een uurtje wandelen draagt enorm bij aan een goede gezondheid. Je bent in beweging, ademt voldoende frisse lucht binnen en komt heerlijk tot rust. We wonen in een prachtige provincie met veel mooie wandelplekken,.
Genoeg opties dus!
Nog even kort samengevat:
Plan wanneer je gaat sporten, wat je gaat doen, houdt bij wat je gedaan hebt en geef niet op.
Het is nog nooit zo belangrijk als nu geweest om zelf zorg te dragen aan je eigen gezondheid.
Ben je een beginnend sporter? Bouw het dan rustig en voorzichtig op. Met drie keer per week 20 minuten bereik je al zoveel meer dan met niks doen. Gaat dat goed, dan kun je altijd nog meer, zwaarder of langer sporten.
Heel veel succes!
Lieve groet,
Andrea
En… wil je een goed plan, aangepast op jouw doelstellingen, mogelijkheden en agenda? Boek dan de Happy en Fit assessment, we hebben momenteel een mega korting (€15,- ipv €50,-) om je goed op weg te helpen tijdens deze lockdown.
Zowel fysiek als online mogelijk.