fbpx

Dit kun je doen tegen lage rugpijn tijdens je menstruatie

Rugpijn tijdens je menstruatie

1 op de 10 vrouwen heeft lage rugpijn tijdens de menstruatie. Grote kans dus dat jij hier wel eens (of zelfs iedere maand) last van hebt.

Geen paniek er is niks mis met je rug. Je hebt last van je hormonen en het samentrekken van je baarmoeder.

Die ellendige hormonen… Ze bepalen onze gemoedstoestand, energielevel en soms krijgen we er migraine, buikpijn en dus ook rugpijn van. Je zou ze af en toe uit willen zetten, maar helaas we zullen het er mee moeten doen.
Maar dat betekend niet dat we de klachten die daarbij horen zomaar moeten accepteren.

Door beter te begrijpen wat er in ons lichaam gebeurd, kunnen we hier beter op reageren.

Het hormoon prostaglandines is de veroorzaker van de lage rugpijn. Kort voor de menstruatie komt dit hormoon in grote hoeveelheden vrij uit de cellen die aan de binnenkant van de baarmoeder liggen.

Dit heeft meerdere functies waaronder het vernauwen van de bloedvaten van de bloedvaten rondom de baarmoeder. Hierdoor trekt de baarmoeder zich samen. Dat kan lijden tot buikkrampen, uitstralingspijn en lage rugpijn.

Verder kan dit effect hebben op de steunbanden en ligamenten in de rug. Deze verslappen namelijk door het hormoon. Hierdoor zakt je onderrug iets in elkaar. En dit veroorzaakt de klachten.

Daarnaast helpen de buikkrampen ook niet mee. Door de krampen lukt het aanspannen van de buikspieren minder goed, waardoor je rug minder ondersteund word.
Oftewel; dubbel pret.

Zodra je aan het einde van je menstruatie bent, dalen deze hormonen weer en worden je banden weer steviger en verdwijnen de rugklachten.

Verdwijnen de klachten niet? Dan is er wat anders aan de hand en is het verstandig om bij lichte klachten je rug te versterken met Pilates en bij heftigere klachten een afspraak te maken bij de fysiotherapeut.

Wat kun je doen tegen rugpijn tijdens je menstruatie?

Leuk, die theorie natuurlijk. Maar jij wilt gewoon van de rugpijn af.

In de weken dat je niet menstrueert kun je gaan werken aan goede controle over je buikspieren en rug. Dit doe je door je buikspieren te gaan trainen. Voer de oefeningen langzaam uit en zorg dat je controle hebt over de volledige beweging.
Daarnaast wil je werken aan een soepele en sterke rug. Is je rug al zwakke plek, dan zal je eerder ook last hebben tijdens je menstruatie.
Oefeningen zoals het hol en bol maken van je rug zijn een pré.
Een groepsles zoals Pilates helpt zowel je buikspieren te trainen als je rug sterk en soepel te maken.

Merk je dat je rugpijn begint te krijgen, stop dan met zwaar trainen of tillen. Klinkt logisch, maar dit is precies wat dames dus niet doen. “Gewoon doorgaan”, toch?
Dat werkt dus niet. Pak je rust als je dat nodig hebt. Die hormonen zijn er, hou er rekening mee.

Heb je dan toch best wel last van je rug, neem een warme douche (met de straal op de rug). Een pittenkussen en kruik helpt ook.
Ontstekingsremmers verlichten ook bij pijnklachten.

Samengevat: Hormonen veroorzaken de pijn. Je kan er wat aan doen door je buikspieren sterker te maken en de rug sterker en soepeler. Bij pijnklachten helpt warmte en ontstekingsremmers.

En verder zijn wij natuurlijk hartstikke blij met al die hormonen in ons lijf 😉

Nieuw bij ?

Happy Fitness

Wil je graag een fitter en gezonder leven, maar weet je niet goed hoe je het beste kan beginnen? Plan dan een Energie Assessment bij ons in.

Weet je welke les het beste bij je past en wil je gewoon direct starten?
Boek dan een gratis proefles.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.