fbpx

Focuspunt bij Pilates

—— De focus op een lesje Pilates ——-

Bij Pilates werk je met een serie authentieke oefeningen.
De serie is iedere les gelijk, de volgorde ook. Toch is iedere les anders.

We starten de les met een focuspunt. Ademhaling, aanspannen van Transversus Abdominus (die noemen wij gewoon diepliggende buikspieren, het is tenslotte geen anatomie les) en het aanspannen van de Multifidus (lange spier langs de wervelkolom) komen met grote regelmaat aan bod.

Zo een focuspunt komt niet zomaar uit de lucht vallen. Tijdens het lesgeven kijken wij naar de deelnemers: hoe voeren ze de oefeningen uit, hoe bewegen ze tussen de verschillende oefeningen door, waar zitten de verbetermogelijkheden? Afgelopen week zagen wij dat een aantal deelnemers hun schouders op bleven trekken tijdens de zittende oefeningen. Iedere keer als de lesgever het benoemde gingen de schouders omlaag, om dan vervolgens 20 seconde later weer omhoog te gaan. De kunst is dan om je schouders los te laten, je grote rugspier (Latissimus Dorsi) aan te spannen. Zeg dat tegen een fysiotherapeut en die weet wat je bedoelt, maar moeten wij daar toch wat meer uitleg bij geven. Wij geven dan als tip om je schouderbladen schuin naar beneden te trekken richting je andere bil en op deze manier een kruis over je rug te tekenen. Dat wordt dus het focuspunt van volgende week: Kruis over rug 

De deelnemers bepalen óók de variatie in de lessen. Er zijn veel verschillende variaties van de authentieke oefeningen. Zo kun je opbouwen vanaf beginner tot gevorderd. Zijn er veel beginnende Pilates deelnemers in de les, dan past de lesgever tijdens de les de lesstof aan. Er worden dan meer basisoefeningen gegeven. Het niet goed uitvoeren van een oefening heeft namelijk geen zin, daar word je eerder zwakker dan sterker van. En als er veel gevorderde deelnemers zijn, dan draaien we een tandje bij en maken we de variaties wat ingewikkelder.

Om het voor iedere sporter aantrekkelijk te houden geven we ook vaak tips om oefeningen naar eigen inzien aan te passen. Uiteraard kijken wij wel mee 

Dus als je je afvraagt, waar halen jullie je inspiratie voor een les vandaan; die halen we dus vanuit jullie, als sporters.
We bedenken ons waar kunnen we jullie als groep het beste mee helpen. En dat wordt vervolgens ons focuspunt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.